• 24-08-2021
  • door Xperit
  • | Blog

Visie op ERP - Snel, goedkoop en goed. De juiste ERP-project doelen?

Visie op ERP - Snel, goedkoop en goed. De juiste ERP-project doelen?

Organisaties van over de hele wereld die bedrijfssoftware willen aanschaffen, hebben vaak één ding gemeen. Ze willen dat de oplossingen zowel goed, snel als goedkoop worden geleverd, geïmplementeerd en ondersteund. Helaas blijkt in de praktijk dat maximaal twee van deze drie uitdagende doelen tegelijkertijd en in hetzelfde ERP-project kunnen worden gerealiseerd. Zijn die 3 doelen dan wel realistisch? Voordat er een keuze gemaakt wordt is het wellicht zinvol wat dieper in te gaan op elk van deze 3 doelen. Het kan namelijk zijn dat u daarna besluit andere keuzes te maken. U wilt tenslotte ook de bijdrage van deze 3 elementen begrijpen en welke impact dit heeft op uw implementatieproces, uw organisatie en uw budget.

Een snelle ERP-implementatie

Het is mogelijk om een modern cloudgebaseerd ERP-systeem in enkele minuten te implementeren. Deze ERP-oplossingen kunnen zichzelf configureren en ze zijn zelfs in staat om uw data te converteren. Dan hebben we het uiteraard alleen maar over de technologie! De menselijke kant is een heel ander verhaal, met een hele andere tijdlijn. Het implementeren van de bedrijfsprocessen, het introduceren van nieuwe processen en het inspireren (of soms zelfs overtuigen) van medewerkers kost echt veel meer tijd. Dan hebben we het nog niet over de impact van een disruptief bedrijfsmodel, waarbij u mogelijk de huidige processen wilt heroverwegen. Het duurt vaak niet lang om ERP slecht te implementeren. Maar het succesvol implementeren van zo’n oplossing kost simpelweg tijd.
De wens om snel te implementeren is overigens vaak het gevolg van het uitstellen van moeilijke beslissingen. U kunt dit voorkomen door belangrijke beslissingen consequent op tijd te nemen.

Een goedkope ERP-implementatie

Niet meer willen betalen dan strikt noodzakelijk lijkt ons een duidelijk en legitiem uitgangspunt. Rechtvaardigt dat de zoektocht naar de goedkoopste manier? Denk ook aan de impact van het selecteren van een ERP-oplossing met magere vooruitzichten op continuïteit en innovaties, het onvoldoende tijd nemen voor de projectvoorbereiding, het besparen op budgetten voor organisatieverandering, het vrijmaken van de juiste projectteamleden, het selecteren van de verkeerde key-users en de impact van slechte communicatie. Kwaliteit kost nou eenmaal geld en dat is het op de lange termijn echt wel waard.

Een goede ERP-implementatie

Dit is uiteindelijk de basis voor elk project. Laat dit dan ook het leidende thema zijn voor alle discussies die uw projectteam gaat voeren en in alle beslissingen die jullie gaan nemen. Zie het ERP-project als één van de belangrijkste projecten binnen de organisatie. Dit om te voorkomen dat er tijdens de implementatie andere projecten worden gestart. Wanneer die behoefte er wel is parkeer deze dan voor na de go-live en bepaal in welke volgorde dit dan gaat zijn. Een goede implementatie hangt af van de partner die u selecteert. De software is in de basis op veel plekken goed, maar onderscheidend kan zijn de ervaringen die uw partner heeft in uw branche. Informeer ook naar de referenties.

Focus

Het beste advies dat we kunnen geven is te concentreren op slechts één van deze drie elementen, een goede ERP-implementatie. De implementatie van deze nieuwe ERP-oplossing vormt immers de basis voor jullie toekomstige bedrijfssucces. Dat is cruciaal voor het aantrekken en behouden van zowel klanten als medewerkers. Laat u niet verleiden om te haasten of het onnodig goedkoop te maken ten koste van de kwaliteit.