Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen NAV en Business Central?

En welke voordelen biedt dat voor groothandels en productiebedrijven?

Dat Business Central een cloudoplossing is en NAV niet, is natuurlijk het meest voor de hand liggende verschil. Maar wat kan in Business Central wel, wat in NAV niet kon? In de kern is Business Central hetzelfde als NAV, maar met een modernere gebruikersinterface en sterkere integraties met andere Microsoft-producten. Het biedt nogal wat extra’s. Denk aan uitgebreidere rapportagemogelijkheden, een verbeterde zoekfunctie, of AI. Wij zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

hero pattern

Cloud versus On-Premise

Het grootste verschil tussen NAV en Business Central is dat NAV meestal on-premise werd geïnstalleerd. NAV draaide op lokale servers, wat extra kosten met zich meebracht voor IT-ondersteuning en hardware. Business Central daarentegen is volledig cloudgebaseerd. Dit biedt bedrijven veel voordelen, die het benoemen waard zijn. Denk aan lagere initiële kosten, automatische updates en toegang tot je systeem vanaf elke locatie, zolang je maar internet hebt.
Daarnaast is NAV voor organisaties een eenmalige aankoop, terwijl Business Central een abonnementsvorm heeft. In de kern is het systeem hetzelfde, maar met een modernere gebruikersinterface en sterkere integraties met andere Microsoft-producten. Business Central wordt voortdurend bijgewerkt met nieuwe functionaliteiten via de cloud.

Betere rapportages

Een ander groot verschil is de rapportagefunctionaliteit. Waar NAV beperkte mogelijkheden had, biedt Business Central een veel breder scala aan rapportageopties. Dankzij de integratie met Power BI kun je bijvoorbeeld gedetailleerde visuele rapportages maken die real-time inzicht geven in je bedrijfsresultaten. Dit helpt om sneller beslissingen te nemen, zonder dat je ingewikkelde externe programma's hoeft te gebruiken.

Mogelijkheden met AI

AI (kunstmatige intelligentie) speelt een steeds grotere rol in Dynamics 365 Business Central, vooral in het ondersteunen van besluitvorming, automatisering en efficiëntie. Dat brengt verschillende voordelen met zich mee: - Sneller en beter beslissen met datagedreven inzichten..
  • Efficientere processen door repeterende taken te automatiseren.
- Lagere kosten door minder handmatig werk.

Verbeterde zoekfunctie

In Business Central is de zoekfunctie veel gebruiksvriendelijker dan in NAV. Het systeem zoekt niet alleen op basis van de naam, maar ook op gegevens die binnen je organisatie relevant zijn. Dit maakt het veel gemakkelijker om snel de informatie te vinden die je nodig hebt, zonder urenlang door menu's en tabbladen te bladeren. Als je werkt met grote hoeveelheid data, zoals in groothandels of productiebedrijven, is dit een enorme tijdsbesparing.

Naadloze integratie met Microsoft-producten

Business Central werkt uitstekend samen met andere Microsoft-producten zoals Office 365, Teams en OneDrive. Dat zorgt ervoor dat je makkelijk documenten kunt delen, samen kunt werken in Teams en real-time gegevens kunt raadplegen vanuit Business Central. Dat maakt de samenwerking binnen je bedrijf eenvoudiger en efficiënter. Die integratie met Microsoft-producten was in NAV beduidend minder diep, wat vaak extra software of configuraties vereiste.

Mobiele toegang

Business Central is geschikt voor mobiel gebruik. Er zijn apps beschikbaar voor Apple en Android.,Dit is een uitkomstvoor medewerkers die bijvoorbeeld vaak bij klanten zijn of die flexibel willen werken. Bij NAV was de mobiele toegang beperkt en het configureren ervan was erg tijdrovend.

Schaalbaarheid en flexibiliteit

Business Central is ontworpen om mee te groeien met je bedrijf. Ongeacht de grootte van je bedrijf, Business Central past zich aan jouw situatie aan. Omdat het cloudgebaseerd is, kun je het systeem eenvoudig opschalen. Bij groei hoef je dus geen zware investeringen hoeft te doen in hardware of IT-infrastructuur. Business Central heeft bovendien een sterke integratie met Microsoft 365 en Power BI. Je kunt het makkelijk koppelen met andere software.

Gebruiksvriendelijke interface

De webinterface van Business Central is veel moderner en intuïtiever dan die van NAV. Dit maakt het voor medewerkers gemakkelijker om met het systeem te werken, zelfs als ze niet veel technische kennis hebben. De interface is overzichtelijk en gestroomlijnd, zodat je snel kunt vinden wat je zoekt. In NAV was de interface vaak complexer, wat leidde tot een langere inwerktijd en soms frustratie bij gebruikers.

Beveiliging en privacy

Beveiliging is een belangrijk aandachtspunt voor bedrijven die overstappen van NAV naar Business Central. Omdat Business Central een cloudoplossing is, biedt het geavanceerde beveiligingsmaatregelen die vaak moeilijker te implementeren zijn met on-premise systemen zoals NAV. Microsoft zorgt voor de beveiliging van je gegevens met encryptie, zowel tijdens de overdracht als wanneer ze worden opgeslagen. Dit betekent dat je bedrijfsinformatie altijd goed beschermd is tegen ongeautoriseerde toegang. Daarnaast zorgt het platform voor regelmatige beveiligingsupdates, waardoor je systeem altijd up-to-date is met de laatste beveiligingspatches.

Conclusie

Er zijn dus veel verbeteringen in Business Central ten opzichte van NAV. Van cloudtechnologie en slimme rapportages tot een gebruiksvriendelijke interface, Business Central biedt groothandels en productiebedrijven de tools om processen te verbeteren. Zeker als je bedrijf groeit, helpt Business Central je administratie eenvoudiger en efficiënter te maken, zonder dat je steeds opnieuw hoeft te investeren in IT.

Lubbert van den Heuvel
Managing Director
lvdheuvel@xperit.nl
0342-701040
Slimmer. Sneller. Efficiënter.
Meer weten over overstappen naar Business Central?

Heeft jouw organisatie specifieke wensen of eisen? Reageer op deze blog of neem contact met ons op voor een helder en vooral eerlijk advies.