• 28-10-2021
  • door Xperit
  • | Artikel

Visie op ERP - Microsoft AppSource andere kijk op maatwerk

Visie op ERP - Microsoft AppSource andere kijk op maatwerk

Het nieuwe ERP en onze visie daarop kent als basis een ERP platform, in ons geval Microsoft Dynamics 365 Business Central. Het uitgangspunt is de standaard tenzij… Waar het gebruik van een generieke ERP-oplossing als basis aangevuld met maatwerk functionaliteiten zich als een succesformule heeft bewezen wordt dit maatwerk tegenwoordig vervangen door add-ons of apps.

Om deze trend te ondersteunen heeft Microsoft AppSource gemaakt; een portaal waar Dynamics 365-partners hun apps kunnen presenteren. AppSource geeft zowel organisaties als partners inzicht in de beschikbaarheid van aanvullende relevante standaard oplossingen.

Keerzijden maatwerk

Bij de traditionele implementaties van ERP-oplossingen was maatwerk gedurende lange jaren een hele normale keuze. Organisaties vonden het vaak erg prettig om specifieke functionaliteiten te laten ontwikkelen die hun unieke manier van werken ondersteunt. Na verloop van tijd ervaren ze ook de keerzijden. Zo duurt het vaak lang om maatwerk te ontwikkelen, de kosten en risico’s zijn groot, de helpdesk ondersteuning op maatwerk is doorgaans minder en de oplossingen zijn vaak beperkt getest en gedocumenteerd. Dat is nog niet het enige, het wordt pas echt lastig als er een upgrade gedaan moet worden naar een nieuwe versie, vaak is dat dan een dure her-implementatie. Maatwerk is daardoor één van de belangrijkste redenen waarom zoveel organisaties nog steeds oude(re) pakketversies gebruiken.

AppSource – winkel voor apps

Het concept van maatwerk is aan het veranderen. In onze snel veranderende wereld met veeleisende klanten kunnen organisaties zich langdurige implementaties simpelweg niet meer veroorloven. Het draait immers allemaal om time-to-value? Daar komt nog bij dat het weinig zin heeft om middels maatwerk verouderde bedrijfsprocessen opnieuw te automatiseren.
Om die reden heeft Microsoft een aantal jaren geleden AppSource ontwikkeld; een winkel met app's voor Dynamics 365. Onafhankelijke softwareleveranciers (ISV's) van over de hele wereld gebruiken AppSource om hun oplossingen te presenteren. De Microsoft resellers (VAR's) en hun klanten gebruiken dit inzicht in het wereldwijde add-on aanbod om succesvolle projecten te creëren.

Kwaliteit apps

Tegenwoordig biedt AppSource al meer dan 10.000 apps voor de verschillende Microsoft oplossingen. Microsoft stelt hoge eisen aan zowel kwaliteit als de beschikbaarheid van deze apps. Ze worden tenslotte als onderdeel van het Microsoft cloud aanbod ingezet. En dat vormt dus meteen ook een kwaliteitsgarantie voor u. AppSource is ook goed nieuws voor de duizenden Dynamics 365-partners, omdat zij nu niet langer alle (deel)oplossingen zelf hoeven te ontwikkelen.

Toegevoegde waarde van de implementatiepartner

Het gebruik van standaard apps vereist natuurlijk het vermogen van uw organisatie om zich aan de  gestandaardiseerde bedrijfsprocessen aan te passen. Dat is misschien even wennen maar bedenk ook dat door de jaren heen er veel ervaringen mee zijn genomen in de ontwikkeling van de producten.
Nu is het niet zo dat er niet meer ontwikkelt wordt bij de implementatiepartner. De toegevoegde waarde zit vooral in de branchekennis. De implementatiepartner kent de processen als geen ander binnen de branche en brengt de vraag en het aanbod samen. Bij Xperit niet anders waarbij er ook nog een meerwaarde zit in de eigen ontwikkelde branchespecifieke apps. Hierin zijn de extra functionaliteiten van groothandels of productiebedrijven toegevoegd aan Business Central, volledig geïntegreerd. 

Kortom: AppSource ondersteunt uw organisatie om over te stappen maar moderne ERP-implementatie, met een kortere doorlooptijd en met een hogere kwaliteit van de oplossingen en van de ondersteuning.. Dit alles tegen zeer betaalbare prijzen.