• 11-06-2020
  • door Xperit
  • | Nieuws

Nederlandse bedrijven kiezen vooral voor IT modernisering en innovatie

Nederlandse bedrijven kiezen vooral voor IT modernisering en innovatie

Lange tijd werd aangenomen dat organisaties het overgrote deel van hun IT budget (70% - 80%) uitgeven aan het simpelweg in de lucht houden van de bestaande IT-omgeving (‘keeping the lights on’ - KTLO). In de praktijk blijkt echter slechts een derde van het budget naar KLTO te gaan (gemiddeld 35%). Het resterende budget wordt op dit moment vrijwel evenredig verdeeld tussen IT modernisering en innovatie (in Nederland respectievelijk 34%, 36% en 30%).

Keuze voor Cloud

Dit blijkt uit het ERP Innovator’s Dilemma onderzoek van Boomi, onderdeel van Dell Technologies. Dit onafhankelijk onderzoek onder 825 Enterprise Architects in Europa en de Verenigde Arabische Emiraten laat zien hoe organisaties omgaan met de modernisering van ERP applicaties en de uitdagingen van de complexe hybride IT-omgevingen waarin ze tegenwoordig opereren. 68% van de IT-afdelingen bij Europese organisaties blijkt zelfs al druk bezig te zijn om zakelijke applicaties naar de cloud te brengen, terwijl 53% zich concentreert op het moderniseren van legacy ERP toepassingen om strategische groei mogelijk te maken.

Daarmee lijkt het ERP Innovator’s Dilemma (fors investeren in het langdurige en complexe proces om ERP te moderniseren, of achterop raken bij concurrenten die dat risico wel durven te nemen?) uit te vallen in het voordeel van verandering. Waar organisaties zich lange tijd niet wilden wagen aan de modernisering van hun ERP-toepassingen, blijken ze inmiddels steeds vaker klaar voor de overstap naar de cloud: 36% geeft aan zijn ERP-toepassingen nu nog hoofdzakelijk on-premises te hebben draaien, met hier en daar wat cloud – maar over 12 maanden verwacht maar liefst 80% van de Nederlandse respondenten hun ERP applicaties hoofdzakelijk of zelfs volledig (46%) in de cloud te hebben draaien.

In de rest van Europa gaat de overstap zelfs nog iets harder: gemiddeld 56% verwacht over een jaar ERP volledig in de cloud te draaien. In heel Europa is niet één respondent meer te vinden die over 12 maanden verwacht alleen nog on-premises ERP-oplossingen te hebben draaien (nu nog gemiddeld 23% in Europa; 30% in Nederland).

Flexibiliteit, efficiƫntie en kosten

De redenen die de Nederlandse respondenten noemen om ERP naar de cloud te brengen, zijn met name verbeterde efficiency (71%), hogere IT flexibiliteit (67%) en kostenoverwegingen (50%). Daarin wijkt Nederland iets af van de rest van Europa, waar ERP vooral naar de cloud gebracht wordt voor grotere zekerheid over beschikbaarheid, prestaties en beveiliging (58%) en ondersteuning van zakelijke groei (55%). Respondenten zien modernisering van hun ERP-landschap als de beste oplossing om met name de klantervaring te verbeteren (48%) en de bedrijfscontinuïteit te garanderen door betere integratie van kernapplicaties (44%).

92% van de Nederlandse correspondenten werkt op dit moment aan standaardisatie en consolidatie van applicaties. 88% wil zijn toepassingen moderniseren en 82% werkt aan de migratie van infrastructuur naar de cloud. Bij het moderniseren van hun IT-omgeving zien Nederlandse respondenten vooral uitdagingen in de complexiteit van moderne hybride IT-omgevingen (48%), data governance issues (42%) en integratie (een gebrek aan integratievaardigheden en een gebrek aan de juiste integratie tools, beide 40%). Het verbaast dan ook niet dat Nederlanders met name op zoek zijn naar integratie-oplossingen die overweg kunnen met complexe hybride IT-omgevingen (44%), en die in staat zijn data te verwerken uit een grote verscheidenheid van databronnen en apparaten (42%).

Innovatie stimuleren

Derek Thompson, VP of EMEA bij Boomi: “IT Executives mogen met recht trots zijn op de initiatieven die ze nu ontplooien om innovatie te stimuleren, en tegelijkertijd de kosten terug te dringen van tientallen jaren oude technologie. Het is bemoedigend te zien dat nu meer geïnvesteerd wordt in de modernisering van applicaties en digitaal gedreven business innovatie. Europese organisaties zien de mogelijkheden die cloud-gebaseerde toepassingen te bieden hebben en verschuiven hun investeringen naar initiatieven die meer strategische groeimogelijkheden bieden, zowel op het gebied van ERP als CRM en iPaaS. De modernisering van ERP vraagt ook om moderne integratietechnologieën. Boomi is er trots op om in die branche een leidende rol te spelen. Ons platform is helemaal klaar voor de jaren 2020 – de ‘data decade’.”

Bron: Dutch IT channel

Stap nu over naar Microsoft Dynamics 365 Business Central Cloud

Microsoft Dynamics 365 Business Central (Business Central) is de volgende generatie ERP-oplossing voor kleine tot middelgrote organisaties, die gebruiksvriendelijk is en eenvoudig aan te passen. Het verbindt de verschillende afdelingen met één systeem, heeft een frisse intuïtieve gebruikersinterface en is veilig gehost door de Azure Cloud Hosting-service van Microsoft.
Uitgangspunt voor de ontwikkeling van Business Central zijn de functionaliteiten van Microsoft Dynamics NAV geweest, de populairste ERP van Microsoft. Business Central is eenvoudig uit te breiden met andere Microsoft Cloud Services zoals Office 365, Microsoft Automate (Flow), Power BI en PowerApps.

Business Central is een cloud-gebaseerde ERP-oplossing die snel in gebruik kan worden genomen. De tijden van lange, gecompliceerde en dure ERP-implementaties zijn voorbij. Business Central is snel te implementeren en u hoeft niet langer interne IT-resources te besteden aan de installatie en onderhoud van de servers voor uw ERP-systeem. Business Central is ontworpen om op te schalen als uw bedrijf groeit. Daarom, zelfs als u een startend bedrijf met 1-4 gebruikers bent, kunt u gebruik maken van alle functionaliteiten van Business Central zonder vooraf dure licenties aan te hoeven schaffen. Naarmate uw bedrijf groeit in aantal werknemers en middelen, groeit Business Central-met u mee zodat altijd kunt profiteren van de mogelijkheden van uw ERP-oplossing.

Lees meer over de voordelen van Microsoft Dynamics Business Central Cloud-ERP