• 21-12-2020
  • door Martin van der Eijk
  • | Blog

ERP implementeren? Kies ik voor een leverancier of een kennispartner?

ERP implementeren? Kies ik voor een leverancier of een kennispartner?

Wanneer u voor een ERP-traject staat is het selecteren van een ERP-platform niet de enige keuze die u moet maken. U staat ook voor een keuze in een samenwerking met een ERP-implementatiepartner. Grofweg gezegd is er een keuze uit twee soorten partners om een ERP te implementeren. Aan de ene kant zijn er de wat meer traditionele leveranciers die – kort samengevat – de software inrichten naar de huidige processen, de eindgebruikers trainen en vervolgens vertrekken. Daarnaast zijn er aanbieders die de nieuwe ERP-software als een katalysator beschouwen voor veranderingen in bedrijfsprocessen en in denken. Deze partners stellen uw klanten centraal en kijken vooral naar het oplossen van knelpunten en het verbeteren van processen.

Welk type partner kiest u voor uw ERP-implementatie?

Interessant is natuurlijk de vraag aan welk soort aanbieder uw bedrijf behoefte heeft. Verdeel de potentiële aanbieders op uw longlist langs deze scheidslijn. Duidelijk is dat deze tweede categorie van aanbieders over andere kennis en vaardigheden dient te beschikken. Het lef om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken is er daar zeker één van. Het is goed om te realiseren dat, gemiddeld genomen, deze groep van partners over meer ervaren consultants beschikt en doorgaans hogere tarieven berekent. 

Herautomatiseren van bestaande processen of veranderen?

Ondanks de huidige crisis, het veranderende koopgedrag en disruptieve business modellen kiest vandaag de dag de meerderheid van de ERP-kopers nog steeds voor het herautomatiseren van hun bestaande processen en inrichtingen. Soms als een bewuste keuze, maar vaak ook onbewust. Waardoor ze hun organisatie met nieuwe software blijven besturen op basis van verouderde uitgangspunten.

Maar wie de mogelijkheden van nieuwe technologie echt goed wil benutten moet bereid zijn tot veranderen. Oók als dat intern pijn doet! Een leverancier met de competenties van een kennis- en sparringpartner is dan onmisbaar.

'Nieuw denken is essentieel en randvoorwaardelijk om succesvol met nieuwe software te kunnen werken' 
Bron: Komt een CEO bij de IT Dokter, Wolter Toet

Xperit kennis- en sparringpartner

Als u met de volgende ERP-pakket of digitale transformatie project ècht meters wilt maken selecteer dan uw ERP-implementatiepartner niet alleen op basis van tarieven. U bent beter geholpen door goed te kijken naar de beste kennispartner waar u goed mee kunt sparren. Dat vormt direct een solide basis voor een succesvol project met een positief rendement op uw investering.

Xperit is een Microsoft partner met ervaring in alle versies van Dynamics NAV en Business Central ERP. Wij hebben consultants in huis met brede applicatie- en branchekennis met een goede kijk op de bedrijfsprocessen. Wij adviseren onze klanten in aanloop van het ERP-traject en denken mee in het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen als een echte kennispartner. Eenmaal live is het voor ons niet klaar, we gaan voor een langdurige samenwerking en kijken ook in de toekomst hoe onze klanten het maximale uit hun investering halen.