Hoe selecteer je de beste barcodescanner voor jouw groothandel?

Groothandels die een barcodescanner gebruiken plukken op verschillende manieren de vruchten. Maar waar moet je allemaal op letten bij de selectie van de juiste scanner en software?

hero pattern

Ik krijg regelmatig vragen van groothandels over het gebruik van een barcode scanner in het magazijn. Veel geïnteresseerden hebben wel al het idee dat zo’n scanner waardevol kan zijn. De vraag is dan: hoe groot is de investering, en daarna, hoe snel verdien ik dit terug? Het aanbod is bovendien ook groot. Hoe selecteer je de scanner die het beste past bij jouw onderneming?

Kosten terugdringen

In mijn ervaring verdient een groothandel de aanschaf van een professioneel scansysteem vrijwel altijd terug. Dat begint al direct bij het terugdringen van kosten. Zelfs in het meest georganiseerde magazijn komen toch met regelmaat producten op de verkeerde plek terecht. Als de orderpicker dan ook even niet oplet, stuur je zo het verkeerde product naar de klant.

Het gebeurt ook regelmatig dat een orderpicker een leeg schap aantreft, en dan zelf bijvoorbeeld maar product in een andere kleur of uitvoering kiest. De combinatie van een scanner en gekoppelde software voorkomt dat magazijnmedewerkers naar een leeg schap worden gestuurd. Zo daalt het foutpercentage van 2 procent tot 0,1 procent of minder. Dat scheelt dus een hoop kosten, zorgt voor meer efficiency en tevreden klanten.

Efficiënt voorraadbeheer

Dankzij de directe koppeling met een ERP systeem zorgen de scanners voor een helder realtime beeld van je complete voorraad en locatie. Zo maakt de scanner je voorraadbeheer dus veel makkelijker en preciezer. Des te scherper het zicht op je voorraad, des te kleiner de kans op nee-verkopen. En omdat een scanner makkelijker werkt, is de inwerktijd van je orderpickers ook veel korter.

Aan alleen een scanner heb je echter weinig. Je hebt uiteraard ook software nodig. Die zorgt bijvoorbeeld dat de scanner een orderlijst kan laden, maar ook dat een gescand product direct in je administratie kan worden verwerkt. Om dat mogelijk te maken, moet de software ook direct kunnen schakelen met je ERP-software of andere systemen.

QR-barcodes

Om met barcodescanners te kunnen werken moet het magazijn aan een aantal vereisten voldoen. In ieder geval moet de opslaglocatie zijn voorzien van een barcode. Wist je dat een barcode op het artikel niet eens verplicht is? Het ERP systeem weet namelijk precies de locatie. Ook dit draagt bij aan een efficiënt magazijn proces.

GS1 ontwikkelt wereldwijd de standaarden, en geeft verschillende soorten barcodes uit. Naast artikelcodes zijn er bijvoorbeeld ook adrescodes en verzendcodes. Je ziet nu behalve de bekende eendimensionale streepjescode ook steeds meer tweedimensionale (2D) barcodes, zoals de QR-code. Je kunt daarmee meer informatie in de code verwerken, maar hebt ook een slimmere scanner en software nodig.

Laser of Imager

Een laserscanner kan vaak alleen 1D-barcodes lezen. Als je meer informatie in je barcodes wilt verwerken, heb je daarom mogelijk ook een zogenaamde Imager nodig. Die kan ook 2D-codes lezen, van een label of een scherm. Verder is er ook vaak een verschil in de afstand waarop je kan scannen, de vereiste lichtomstandigheden en de wijze waarop je de scanner koppelt aan je systemen.

De functionaliteit van de scansoftware, en de connectie met jouw bestaande systemen, is uiteraard cruciaal. Tegelijk wil je ook niet dat hierin storingen ontstaan. Met Xperit hebben wij daarom veel tijd besteed aan de selectie van de juiste softwarepartij. We weten bijvoorbeeld ook dat die snel inspeelt op nieuwe mogelijkheden, en altijd direct reageert als er iets aan de hand is.

Samenvattend verdien je de investering in een professionele barcode scanner vaak al snel terug. Je maakt minder fouten, en hebt daardoor minder kosten en méér tevreden klanten. Tegelijk houd je scherper zicht op je voorraad. De selectie van het juiste systeem hangt uiteraard grotendeels af van jouw specifieke behoeftes.

Meer vragen?

Benieuwd of onze oplossing jouw knelpunten in het magazijn oplost? Geef je reactie of stuur een bericht, dan praat ik je graag bij over de mogelijkheden voor jouw magazijn!