joost

Kijk zo werkt het

fgfdagfdg

hero pattern

Digitalisering

“Toen ik hier 13 jaar geleden begon werd alles nog op papier gedaan”, vertelt Jurrien van den Berg, IT-manager bij Waterman Onions. “De verwerking van al die bonnetjes was erg veel werk en opdrachten moesten handmatig worden doorgegeven. Een foutje was snel gemaakt. Tegenwoordig rijden ze met de vrachtwagen over de weegbrug, vullen het weegnummer in en alle gegevens worden direct gekoppeld in het systeem. We zetten dit met de software die Newminds ontwikkeld heeft, direct weer door naar de machinelijn. Via het planbord van Newminds worden alle opdrachten gepland. Iedereen weet precies wat hij moet doen en zo kunnen we altijd vooruitkijken én werken. Dat is wel een enorme efficiëntieslag geweest.”

Optimale supply chain

“IT speelt, zeker de laatste jaren, een grote rol binnen Waterman Onions. In de AGF-sector zijn wij de enige die zo geavanceerd werken. Wij nemen hierin het voortouw en andere bedrijven vinden dat enorm interessant. De software die Newminds voor en met ons ontwikkeld heeft is het hart van de organisatie. Om het ERP-systeem heen zitten verschillende software-oplossingen, die het voor ons makkelijker maken om onze dagelijkse supply chain te voldoen. Als bij ons het internet nu een storing zou hebben dan ligt heel Waterman Onions stil. IT is voor ons wel echt heel belangrijk geworden.”

Warehouse Management Systeem (WMS)

“Newminds heeft samen met ons een laag op het ERP-systeem gemaakt wat ons Warehouse Management Systeem (WMS) is: StoPro. We hebben de complete supply chain van Waterman volledig gedigitaliseerd. Alles wat via andere systemen ging of nog op papier werd gedaan, gaat nu allemaal via StoPro. Dit is de digitale werkplek van Waterman, elke afdeling is hiermee gekoppeld. StoPro weet precies waar de vrachtwagens zijn en op welke positie de vrachtwagen moet komen. Wanneer een wagen geleegd wordt, koppelt de camera het product aan de kist waar het in gaat. Wanneer een heftruckchauffeur de kist oppikt weet het systeem al welke kist het is, welk product het is en naar welke locatie het verplaatst moet worden.”

Efficiënter werken

“Het hoofddoel van de digitalisering is efficiënter werken en dus kosten besparen. Met StoPro zijn we voorbereid en kunnen we kijken hoe efficiënt we kunnen worden. Elke handeling die een operator of heftruckchauffeur doet, wordt geregistreerd in het systeem en die data voeden we weer aan een systeem dat de efficiëntie berekent. Op deze manier kunnen we de bottleneck van het proces identificeren en hier actie op ondernemen, bijvoorbeeld door een chauffeur te verplaatsen naar een andere locatie. Je krijgt hierdoor een kostenbesparing, omdat we onnodige taken kunnen elimineren, de foutreductie verbeteren, maar ook omdat er minder mensen nodig zijn. Zo verdient de investering in StoPro zich weer terug.”

Live processen volgen

“Om de producten klaar te maken voor expeditie kijken we naar de behoefte in de markt; welke maten we moeten gaan sorteren. De verschillende maten worden gesplitst en op grootte opgeslagen. Ook dit proces zit in StoPro. Vervolgens moet die gesorteerde voorraad naar een productielijn. Het systeem kijkt waar deze voorraad staat en er gaat een opdracht uit om die kist te pakken. De kist wordt gekoppeld aan een inpakmachine via een datamatrix-camera. Als laatste verpakken we het product, voorzien de pallet van x aantal 20 kilogramzakken van track en trace en past de status aan naar ‘gereed product voorraad’. Dit wordt op een bepaalde locatie opgeslagen, zodat de klant die het komt halen direct de juiste pallets kan inladen. Dit laatste proces hebben we ook net toegevoegd aan StoPro, zodat onze expeditieafdeling snel en eenvoudig kan zien welke vrachtwagen van welke klant binnenkomt. Alle afdelingen zijn aan elkaar gekoppeld en we gebruiken de data om efficiënt te werken. De status van alle processen is live (in StoPro) te volgen.”

Maatwerkoplossing “Met Newminds hebben we de afgelopen 13 jaar het systeem helemaal aangepast naar onze wensen, dus heel veel maatwerk. Dit is ook de kracht van Newminds, ze hebben ontzettend goede ontwikkelaars en ze weten alle ins en outs van ons systeem. Ze hebben aan één woord genoeg om te weten wat er moet gebeuren. Newminds is dan ook nog steeds bezig met het verbeteren van het systeem. Ook hebben we alweer vier projecten klaar staan waarmee we StoPro willen uitbreiden, dus daar zijn we de komende anderhalf jaar wel weer druk mee.”

Joos Zweers
Marketing
zweers@axelio.eu
06-12345678
bel me
Neem contact op

Ik help je graag met je vragen. Ik help je graag met je vragen. Ik help je graag met je vragen. Ik help je graag met je vragen. Ik help je graag met je vragen. Ik help je graag met je vragen.