Blog: Waarom werken in de wereld van ERP

Geschreven door Hendrik van Berkum – 25-01-2018

Toen ik na mijn HBO studies ging werken als junior consultant bij een kleine Dynamics NAV partner kwam ik er al snel achter dat bedrijfsprocessen automatiseren/optimaliseren mijn ding was. Hiervoor maak ik gebruik van Microsoft Dynamics NAV, in de volksmond bekend als Navision. Was ik toen bij een SAP partner aan het werk gegaan dan had mijn blog waarschijnlijk op de website van een SAP dealer gestaan. ERP is een middel en niet een doel binnen een bedrijf.

Interactie

Hendrik van Berkum

Tijdens mijn werk als consultant zie ik veel verschillende bedrijven van binnen en ontmoet ik heel veel kleurrijke mensen die allerlei functies bekleden. Dit is ook gelijk één van de zaken die het werk zo leuk maakt. De interactie met mensen in een verscheidenheid aan bedrijven. Elk bedrijf is uniek, ook al hebben de interne processen veel overeenkomsten met andere bedrijven. Daarnaast is ook elke medewerker uniek, van directeur tot administratief medewerker. Ze hebben allemaal hun eigen behoeftes als het gaat om automatiseren.

Meerwaarde

Zodra de medewerkers van een bedrijf zien dat het werk wat ze doen inzichtelijker of eenvoudiger wordt, of juist uitdagender, merken zij dat ze tijd overhouden voor andere dingen die al heel lang op hun to-do lijstje stond. Dat het bedrijf ervaart dat de meerwaarde van een ERP pakket zijn uitwerking heeft binnen de organisatie is voor mij de kroon op het werk. Zowel in de functie als consultant als project manager.

Invloed

Het meest vervelende aan mijn baan is als een project of een implementatie mislukt, of als de klik met de klant ontbreekt. Dit kan gebeuren zonder dat je er zelf invloed op hebt. Vaak is er veel energie in het project gestoken door zowel de klant als de ERP partner. Gelukkig zijn er veel meer positieve projecten dan mislukte projecten.

Bedrijfsprocessen

Door bij veel verschillende bedrijven in de ‘keuken te kijken’ leer je veel over bedrijfsprocessen. De kennis die je bij het ene bedrijf hebt opgedaan kun je weer toepassen bij het andere bedrijf, ook al doen ze compleet iets anders. Zo wordt je als consultant steeds meer gewaardeerd om je originele ideeën en oplossingen.

Wil je elke dag een nieuwe uitdaging en vind je werken met klanten leuk? Dan is een carrière binnen de ERP sector zeker het overwegen waard.

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze blog of heb je suggesties rondom dit thema voor een volgende blog? Neem contact met ons op!