• 23-04-2019
 • door John Kamphuis
 • | Blog

Ajax wint en behaalt de halve finale van de Champions League! Kan bedrijfssoftware u helpen winnen?

Ajax wint en behaalt de halve finale van de Champions League! Kan bedrijfssoftware u helpen winnen?

Op 16 april 2019 presteert Ajax iets wat al jaren voor onmogelijk werd gehouden voor een Nederlandse club. Door een 1-2 overwinning bij Juventus plaatst de club zich voor de halve finale van de Champions League!

Ajax

Eind 2017 werden Erik ten Hag (hoofdtrainer) en Alfred Schreuder (assistent trainer) aangesteld bij Ajax. Ajax is enkele weken daarvoor uitgeschakeld voor de KNVB beker door FC Twente. In augustus 2017 werd Ajax al uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League door OGC Nice en enkele weken later ook door het Noorse Rosenborg BK in de voorronde van Europa League. Dit terwijl Ajax in mei nog de finale speelde van de Europa League. In de competitie is er een achterstand van 5 punten op koploper PSV De trainerswissel moet op korte termijn Ajax nog het landskampioenschap opleveren. Anders is er weer een verloren seizoen zonder prijzen.

We weten ondertussen hoe het seizoen 2017/2018 is afgelopen. PSV werd kampioen met vier punten voorsprong op Ajax. Een doekje voor het bloeden was het feit dat de tweede plaats recht gaf op deelname aan de voorronde van de Champions League. Het toernooi waar iedere club van droomt.

Teamontwikkeling

Een trainerswisseling brengt altijd heel veel veranderingen met zich mee. Het teamproces start weer helemaal opnieuw. Bruce Wayne Tuckman schreef hierover al in 1965. Hij definieerde de volgende, voor vele vast al bekend, 5 fases in de groepsontwikkeling.

 • Fase 1 Oriëntatiefase: Er is nog geen teamgevoel. De individuele posities en rollen moeten nog worden ingenomen.
 • Fase 2 Stormfase: De posities en rollen worden ingenomen. Hierdoor ontstaan conflicten over de manier van samenwerken, de doelen en persoonlijke kwesties.
 • Fase 3 Normeringsfase: De teamleden komen nader tot elkaar. De waarden, normen, regels en methodes worden verder bepaald. Men gaat constructief samenwerken.
 • Fase 4 Prestatiefase: Teamleden vullen elkaar aan. De samenwerking is optimaal. Het doel is duidelijk. Het team is in staat zelfstandig te werken.
 • Fase 5 Afscheidsfase: Het team wijzigt. Teamleden vertrekken en/of er komen nieuwe teamleden bij. Het team valt hierdoor terug naar één van de voorgaande fases.

Met de theorie van Tuckman in het achterhoofd weet je dat het teamproces weer opnieuw begint bij een trainerswissel en dat dit tijd gaat kosten. Het aanstellen van Ten Hag heeft niet direct tot succes geleid. Geen kampioenschap. Maar bij Ajax waren de randvoorwaarden, zoals ze dat noemen, over het algemeen al wel goed voor elkaar. Een voetbalclub zoals Ajax is een bedrijf. Ajax bestaat uit allerlei afdelingen, zoals onder andere:

 • Commercieel;
 • Financieel;
 • Media;
 • Jeugd;
 • Medisch en
 • Scouting.

Deze afdelingen had Ajax de voorgaande jaren al geoptimaliseerd. Daarbij is er altijd een duidelijk voetbalvisie binnen Ajax aanwezig geweest. De trainingsfaciliteiten zijn top. In het voorjaar werden er tevens belangrijke beleidsmatige beslissingen genomen, welke moesten helpen om weer prijzen te winnen. Het salarisplafond voor spelers werd verhoogd. Daarnaast was Ajax bereid om hogere transfersommen te gaan betalen, voor spelers welke Ajax direct zouden versterken.

De goede randvoorwaarden en de beleidswijzingen helpen een team om eerder in de prestatiefase te komen, omdat zij zich dan alleen maar op haar eigen functioneren hoeft te concentreren. Het heeft zijn vruchten afgeworpen. Op het moment van schrijven staat Ajax bovenaan in de competitie. Hebben ze de bekerfinale gehaald. Maar het absolute hoogtepunt is het bereiken van de halve finale van de Champions League. Ongelooflijk! 

Bedrijfssoftware

Maar wat heeft bedrijfssoftware hiermee te maken zult u wellicht denken? Met bedrijfssoftware worden al uw bedrijfsprocessen met elkaar verbonden. Inkoop, voorraad, productie, financieel, marketing noem het maar op, komen allemaal samen. Voor alle afdelingen, teams en individuen ontstaat er meer inzicht. Wordt het werk effectiever, efficiënter, sneller en flexibeler. Met een goed werkend systeem, welke Microsoft Dynamics 365 Business Central voor u kan zijn, is er een voorwaarde gecreëerd om de teams binnen bedrijven op haar taken en doelen te laten concentreren. Business Central kan u dus ondersteunen om in de prestatiefase te komen. U kunt ook winnen!

Mensen

Binnen bijna iedere organisatie zijn de mensen het belangrijkste kapitaal. Zij bepalen uiteindelijk het succes. Ajax zal van de zomer ongetwijfeld afscheid moeten nemen van een aantal spelers. De teamontwikkeling zal in de afscheidsfase belanden, waardoor zij weer enige fases worden teruggeworpen. Maar de randvoorwaarden en het beleid zullen blijven bestaan. Zij vormen de basis om weer terug te keren naar de prestatiefase. Voor bedrijven kan Business Central, een belangrijk handvat zijn om bij wisselingen van mensen en dus wijziging van teams snel weer te presteren. Xperit heeft de vakbekwaamheid en de ervaring met betrekking tot de implementatie van Business Central. Wij kunnen uw partner zijn om ver te komen in uw eigen Champions League.