Blog: NAV Techdays 2017

Geschreven door Jelle van Dommelen – 14-12-2017

Elk jaar kijk ik er weer naar uit om naar de NAV Techdays te gaan. Voor mij is dit hét evenement om de nieuwste technieken te ervaren. Tijdens dit evenement staat ook het netwerken centraal. Dit jaar waren er op het evenement 1204 deelnemers uit 44 landen aanwezig. 

Voor de aanvang van het evenement was al bekend gemaakt dat Microsoft op 1 december NAV2018 zou releasen. Daarnaast zal er vanaf volgend jaar ook een compleet nieuwe versie beschikbaar komen, namelijk: “Dynamics 365 Tenerife”.

Dynamics 365 ‘Tenerife’

Jelle van Dommelen - Techdays

Tenerife is de codenaam van de nieuwste versie. Deze versie komt, zoals General Manager Microsoft Dynamics 365 Marko Perisic vertelde op de Directions beurs, in het tweede kwartaal van volgend jaar uit. De versie zal zowel on-premise als in de cloud gebruikt kunnen worden. De cloud versie wordt door Microsoft zelf gehost. Hierdoor staat Microsoft voor nieuwe uitdagingen, uitdagingen die partners en klanten in het verleden al hadden. De grootste uitdaging is het opzetten van een platform die snel presteert, eenvoudig in onderhoud is en bij een upgrade een minimale downtime heeft. Daarvoor wordt in de cloud versie gebruik gemaakt van Extensions v2.

Extensions v2

Extensions v2 worden gemaakt in Visual Studio Code. VS Code is een lichtgewicht broncode-editor, draaiend op Windows, Mac en Linux. Hierbij wordt gecodeerd in AL code, wat gebaseerd is op C/AL, maar toch een nieuwe ervaring is. De code wordt direct naar de Service Tier gepubliceerd, waardoor er geen sprake is van delta’s. In objecten kunnen direct aanpassingen worden doorgevoerd, zoals velden toevoegen, zonder dat het originele object wordt aangeraakt. Dit maakt het uitrollen van upgrades een stuk gemakkelijker.

Met het gebruik van Extensions v2, is het niet meer mogelijk om de standaard code aan te passen. Dit zorgt ervoor dat bij het opstellen van een ontwerp er al goed gekeken moet worden naar de (on)mogelijkheden.

PowerApps

Business apps Microsoft - Techdays

PowerApps zijn nieuwe Office-achtige applicaties die medewerkers in staat stelt om snel en zelfstandig, zowel mobiele als web-based, business Apps te ontwikkelen. Hier is geen tussenkomst van programmeur of IT-afdeling meer voor nodig.

Zodra de gebruiker verbinding maakt met het gewenste systeem, is het mogelijk om heel eenvoudig koppelingen te leggen en de gewenste data op te halen en te presenteren. Dit geldt voor zowel on-premise systemen als systemen die draaien in de cloud. Hierdoor kunnen de gebruikers zelf bedenken welke informatie zij nodig achten en hoe zij deze willen presenteren. Daarnaast kunnen zij de ontwikkelde PowerApp ook delen met collega’s. Hierdoor kunnen ook zij eenvoudig gebruik maken van de data, de applicatie verder ontwikkelen en wellicht inzicht krijgen in nieuwe patronen en ontwikkelingen die relevant kunnen zijn voor de business.

Docker

Docker is een open-source raamwerk waarmee het mogelijk wordt een applicatie in een lichtgewicht, verplaatsbare container te verpakken. Zo wordt het installeren van een applicatie op een server even eenvoudig als het installeren van een mobiele app op je tablet of smartphone. Het verschil met reguliere virtuele machines is dat Docker werkt met Linux-containers. Hierin zijn met hoge compressie alle benodigde componenten ingebouwd. Door containers te gebruiken, kunnen resources geïsoleerd worden, en de toegang tot services/processen beperkt worden, zodat precies kan worden aangeven hoeveel CPU, geheugen of I/O-load gebruikt wordt. Op deze manier is het mogelijk om verschillende cumulatieve updates, van dezelfde versie, naast elkaar op één server te installeren.

 

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze blog of heb je suggesties rondom dit thema voor een volgende blog? Laat het weten!