Blog: Extensies op de markt brengen

Geschreven door Michael Glashouwer – 16-11-2017

Op 4, 5 en 6 oktober was Xperit aanwezig tijdens het jaarlijks terugkerende wereldwijde Microsoft Partnerevent: de EMEA Directions Beurs in Madrid. Deze beurs is een onafhankelijke conferentie voor Microsoft Dynamics-partners, die de ERP- en CRM-kanalen gebruiken, gericht op de MKB-markt. Dit evenement wordt georganiseerd door partners voor partners. Op deze conferentie krijgen Microsoft Dynamics Partners als eerste de informatie over de Microsoft Dynamics Roadmap en de nieuwe functies van de nieuwste versie van Dynamics NAV. 

Michael Glashouwer

Naar aanleiding van de beurs licht ik in deze blog graag wat toe over het ontwikkelen, programmeren en op de markt brengen van extensies. Voor het ontwikkelen van een extensie is het schrijven van een businessplan erg belangrijk. Voor dit plan zou je jezelf een aantal vragen moeten stellen:

  1. Op welke markt wil je je richten?
  2. Welke diensten wil je gaan aanbieden bij deze extensie?
  3. Tegen welk tarief wil je de extensie op de markt brengen?
  4. Heb je alle competenties in huis om deze extensie op de markt te zetten?
  5. Hoeveel klanten moeten je extensie afnemen, voordat deze winstgevend wordt?
  6. Wat is het juiste moment om een extensie te ontwikkelen of op de markt te brengen?
  7. Wil je je huidige Add-On migreren naar een extensie of ga je deze opnieuw bouwen?

Begin met een kleine extensie. Het is hierbij belangrijk om te onderzoeken wat er bij komt kijken om een extensie op de markt te brengen. Wat is bijvoorbeeld de ontwikkeltijd? Hoeveel tijd is er nodig voor het testen van de extensie of hoe pak je dit op marketingvlak aan? Zorg dat je extensie in de Appstore terecht komt om jezelf zichtbaar te maken voor de markt. Maak de extensie zo generiek mogelijk, zodat er een zo groot mogelijke doelgroep kan worden aangesproken.

Ontwikkelen van extensies

Extensies worden gepubliceerd op serverniveau en vervolgens vindt de synchronisatie van data plaats op database niveau. Een nieuwere versie moet altijd backwards compatible zijn met alle voorgaande versies. Voor nu zijn destructieve wijzigingen zoals het verwijderen van een veld/tabel niet toegestaan in een extensie. Bij een de-installatie zal data van een extension niet worden verwijderd. Data van extensievelden worden opgeslagen in aparte tabellen, maar vanuit de code benader je ze als veld van de desbetreffende tabel. Om de extensievelden te vullen bij een installatie van een extensie, kun je functies schrijven die dit voor je doen.

Programmeren van extensies

Programmeren gebeurd in Visual Studio Code. Deze kun je downloaden van de Visual Studio website. Daarnaast dien je een AL-extensie te installeren, waardoor de AL-code kan worden gebruikt. Deze zorgt ook voor de installatie van een aantal snip-its, ofwel voor gedefinieerde stukken code, die het makkelijker maken om bijvoorbeeld een nieuwe page of tabel te programmeren.

Veel succes met het bouwen van je eigen extensies!

Heb je vragen en/of opmerkingen over deze blog of heb je suggesties
rondom dit thema voor een volgende blog? Laat het weten!